nft

Hogyan lehet NFT-t vásárolni, eladni és létrehozni?

Ha idáig eljutottál, valószínűleg már tudod, mi az NFT-jelenség. De ha még nem ismernéd, röviden egy Non Fungible Tokenről van szó, ami úgy írható le, mint egy digitális blokklánc adatbázisba írt adategység, amely bármilyen digitális fájlhoz köthető, így ismerjük a valódi tulajdonosát. De hogyan vásárolhatunk, adhatunk el vagy hozhatunk létre saját token NFT-t?

Hogyan készítsünk saját NFT-t?

Az NFT-k létrehozása egyáltalán nem bonyolult folyamat. Az induláshoz azonban még mindig félre kell tennie az üzleti érzékét, és egy időre be kell vetnie a kreativitását. Kezdetnek szüksége van egy ötletre, egy karakterre és egy fájlra, amely az NFT-jét vagy az egész gyűjteményt képviseli. Ha azon gondolkodik, hogyan hozhat létre sikeres NFT-kollekciót, a kulcs nem feltétlenül a szép művészet, ahogy azt általában bemutatják. Elsősorban az erős közösségnek és a tokened által nyújtott különböző előnyöknek köszönhetően diadalmaskodhatsz. Ha az NFT-t csak egy JPG-nek tekintjük, az nagyon korlátozott, és láthatunk benne például egy közösségi klubjegyet, előnyöket a metaversumban és sok más lehetőséget. Magához a promócióhoz mindenképpen szükséged lesz Instagramra, Twitterre, Discordra és esetleg egy Telegram-csoportra.

Fektessen be NFT-kbe, KRYPTOMIENS-ekbe és METAVERSE-be biztonságosan a BINANCE EXCHANGE segítségével

Milyen fájl lehet NFT?

Elméletileg az összetéveszthetetlen jelképed szinte bármi lehet. Technikai szempontból ezek elsősorban kép-, video-, hang- és 3D modellformátumok. A fájl mérete nem haladhatja meg a 100 MB-ot, de természetesen minél kisebb a fájl, annál gyorsabban töltődik be az NFT piacra. Ez azonban csak magának a tokennek az ábrázolása, de a token a további fejlesztés során végtelen lehetőségeket rejt magában.

Blockchain és NFT piactér kiválasztása

Ha létrehoztál egy fájlt és egy ötletet az NFT-d képviseletére, itt az ideje, hogy válassz egy blokkláncot és egy piacteret. Nagyon fontos annak a blokkláncnak a kiválasztása, amelyen az NFT-jét elhelyezi, mivel ez befolyásolhatja az Ön és más tulajdonosok által fizetendő díjak összegét, valamint a potenciális vásárlók mennyiségét. Mint fentebb említettük, a nem cserélhető tokeneket a blokklánc adatbázisába írják, és ez a folyamat, valamint minden egyes tranzakció a blokkláncon „gázdíj“ formájában kerül felszámításra. Lefordítva, ez egy decentralizált díj, amelyet a hálózat használatáért fizetnek, és amelynek összege a kihasználtságtól függ. Mint tudjuk, az Ethereum a leggyakrabban használt blokklánc az NFT-k számára. Az utóbbi időben azonban egyre inkább előtérbe kerültek a különböző altcoinok, mint például a Solana, a Polygon vagy a Cardano, illetve a Binance tőzsdei hálózat – a Binance Smart Chain -. Ennek főleg az az oka, hogy az ETH nagyon energiaigényes, és az NFT-k bélyegzésének gázdíja vagy a tranzakciós díj gyakran több száz dollárra rúg. Az összes konkurens blokklánc szinte ingyenes, vagy ezer és száz érme között van. A probléma azonban az, hogy az ETH blokklánc piactéren többszörösen nagyobb célpontot talál, és az ETH még mindig a legnépszerűbb NFT érme. Ez azt jelenti, hogy választania kell a drágább gázdíjak, de nagyobb közönség és a szinte nulla gázdíj és kevesebb energia, de kisebb közönség között. Véleményünk szerint azonban különösen Solana rendelkezik azzal a potenciállal, hogy a jövőben legalább felzárkózzon az ETH-hoz.

Ha tisztában van azzal, hogy melyik blokkláncot szeretné használni, itt az ideje, hogy az NFT piacteret válassza. Kisebb projektek vagy egyedi tokenek esetében egyenesen az NFT blokkláncra léphet, és létrehozhat egy eladást a piactéren. Abban az esetben, ha egy nagyobb projekten dolgozol, amely egy egész gyűjteményt tartalmaz, népszerű egy „VIP whitelist“ készítése és a saját oldaladra való feldobása, amely után a tulajdonosok maguk „mentesítik“ az NFT-iket és később elhelyezhetik a piactéren, míg te megszervezed az együttműködést a piacterekkel, ahol a hivatalos projekt ellenőrzését kapod, így nem fognak „hamis képernyőképek“ készülni az NFT-idről, és minden egyes NFT a gyűjteményedből, amely a piactérre kerül, egy kék pipát kap mellé.

Tehát egy piactér kiválasztásának kulcsa az, hogy tudjuk, milyen blokkláncokat integrált. Ezután ki kell derítenie, hogy ki fizeti a „buy now“ gázdíját, ki fizeti az aukciók gázdíját, milyen díjakat vagy jutalékot fizetnek a piacnak az eladásért, és hogy beállíthat-e jogdíjat, amelyből a további eladások egy százalékát kaphatja. Az Ethereum blokkláncon futó NFT-k legismertebb és legnagyobb piactere az OpenSea.io. Ha a Solana-n szeretne NFT-kkel kereskedni, használhatja például a MagicEden.io-t. Az NFT-k azonban egyre népszerűbbek a hagyományos kriptopénz-tőzsdéken is, mint például a Binance, a Coinbase és a Crypto.com. Az NFT-k piacainak teljes összehasonlítása itt található.

nft bored ape

Hogyan adjuk el az NFT-t

Ha már elkészült a saját NFT-je, választott egy blokkláncot és egy piacteret, vagy akár ha már megvásárolta valaki más NFT-jét közvetlenül egy drop vagy másodlagos piactéren, az eladás viszonylag egyszerű dolog. Alapvetően csak egy kriptopénz tárcát kell csatlakoztatnia, ahol az NFT-t tárolja, és amellyel befizeti az esetleges díjakat, valamint megkapja az eladásból származó bevételt. Ha egy új, a blokkláncba még be nem bélyegzett NFT eladásáról van szó, akkor gázdíjat kell fizetnie a bélyegzésért. Ha Ön egy már bélyegzett NFT-t ad el, amelyet valaki mástól vásárolt, a piacra való felvitele általában ingyenes. Ezután csak azt kell beállítania, hogy az NFT-t fix áron vagy aukción keresztül kívánja-e közvetlenül megvásárolni, beállít egy „buy now“ összeget vagy egy kezdeti „bid“-et, új NFT-k esetén a nevét is, és kész. Ezután az Ön marketingje következik, hogy a legmagasabb szinten dobja be az NFT-t vagy a megvásárolt projektet, és várja a profitot.

Hogyan vásárolhat NFT-t

Az NFT-k megvásárlása szintén nagyon egyszerű. Még a tényleges vásárlási folyamat előtt 3 lépésen kell keresztülmennie: a blokklánc kiválasztása, a piactér kiválasztása és a megvásárolni kívánt projekt kiválasztása. A blokklánc kiválasztása ismét az érdekes projektek száma, a piactér mérete és a gázdíjak összege közötti döntésről szól. A piactér kiválasztása ismét a kínált blokkláncok és a díjak összegének kiválasztásáról is szól. Ami a projektet illeti, talán még óvatosabbnak kell lennünk ezzel kapcsolatban. Valójában rengeteg felfújt buborék van a piacon, amelyeknek nincs valódi haszna. Ha NFT-ket akarsz vásárolni, javasoljuk, hogy a következő típusok közül válassz, amelyeknek van értelme és a jövőben értéket képviselhetnek: valóban értékes művészeti alkotások, gyűjthető kártyák (sport), NFT-k, amelyeknek haszna van a játékban, NFT-k, amelyeknek haszna lesz a metaversumban, és olyan projektek, amelyek különböző előnyöket kínálnak, mint például egy belépőjegy egy társasági klubba. Csak azért, mert egy kutyusról készült képnek 2 ETH az alapára, még nem jelenti azt, hogy egy héttel később 5 ETH-ért adhatod el. Egy másik probléma, amire figyelned kell, az NFT-k hamisítása. A piacon sok Bored Apes vagy Crypto Punks terméket találhatsz, amelyeket jóval az ár alatt árulnak, de mindenképpen kerüld el őket, mivel valószínűleg hamisítványok. Ideális esetben próbáld meg levadászni a projekt valódi szerzőinek hivatalos cseppjeit az oldalukon. Ha azonban lemaradsz egy ilyen cseppről, és egy másodlagos piacról vásárolsz, mindig ellenőrizd, hogy a gyűjtemény szerzőinek hivatalosan engedélyezett NFT-jéről van-e szó.

Ha kiválasztottad a kedvenc projektedet, és még a drop előtt elkaptad, próbálj meg felkerülni a whitelistára (az utasításokat a projekt twitterén/instagramján/discordján találod), és csatlakozz az „érmefeldobáshoz“. Ha a másodlagos piactéren vásárolsz, csatlakoztasd a pénztárcádat, és attól függően, hogy az eladás „buy now“ vagy aukcióra van állítva, megvásárolhatod az NFT-t, és ezután átkerül a pénztárcádba, vagy közvetlenül a piactérre adhatod továbbértékesítésre, természetesen magasabb áron.

Ha szeretne NFT-ket és kriptovalutákat vásárolni vagy biztonságosan befektetni a metaversumba, próbálja ki a világ legnagyobb tőzsdéjét – a Binance-t! Lásd az NFT-k piacainak összehasonlítását.

Jogi nyilatkozat: ez nem befektetési vagy pénzügyi tanácsadás, a kriptovalutákba és NFT-kbe való befektetés veszteség kockázatával jár, fektessen óvatosan.

Similar Posts